Bretania i Normandia to regiony we Francji, które zna każdy miłośnik historii. Mimo
Mimo to II Wojna Światowa nie jest jedynym skojarzeniem, jakie powinno przychodzić na myśl osobom słyszącym te nazwy tych dwóch regionów. Północna część tego kraju jest bowiem znana również od strony kulinarnej, gdyż to właśnie stamtąd pochodzą niektóre produkty francuskie, które trafiają m.in. na polskie stoły.
Francuska kuchnia z bretońsko-normandzkim rodowodem
Jakie francuskie dania pochodzą z tego dość oryginalnego regionu Francji? Jednym z nich jest potjevlesh, będący tak naprawdę gulaszem powstałym z czterech rodzajów mięsa. Dzięki temu jego smak jest znacznie bardziej wyrazisty. Kolejnym daniem francuskiej „kuchni północnej” jest kiełbasa Andouillette. Smakuje ona tak jak typowa, polska kiełbasa, z tą jednak różnicą, że posiada ona dość wyrazisty, pieprzowy posmak. Nawiasem mówiąc, jej smak również jest bardzo specyficzny, co jest zasługą zastosowania wielu innych przypraw tożsamych dla kuchni Francji.
Alkohole – smak północnej Francji
Normandzkie i bretońskie alkohole to kolejne produkty francuskie, które często goszczą w sklepach oferujących dania z Francji. Mowa tu oczywiście o słynnym na cały świat calvadosie, który wyróżnia się głębokim, bardzo wyrazistym smakiem. Alkoholem bardzo lubianym przez Francuzów jest też cydr, który jest popularny w Polsce. Co ciekawe, coraz rzadziej kojarzy się go głównie z jabłkami. Dziś cydr powstaje nawet z tak wyjątkowych owoców jak gruszki, dzięki czemu ma on swój niepowtarzalny smak. Jak więc widać, dobre francuskie alkohole nie muszą wywodzić się z naturalnie ciepłych krain (np. Prowansji), ale też mogą pochodzić z bardziej chłodnych miejsc.
Z Normandii i Bretanii pochodzą również owoce morza. Faktem jest, że mule i przegrzebki nie są aż tak popularne jak dobrze znane małże, ale również i te produkty francuskie można znaleźć w sklepach oferujących żywność znad Sekwany. Co ważne, na ich korzyść przemawia również znacznie niższa cena, gdyż ich pozyskiwanie jest znacznie łatwiejsze niż w przypadku śródziemnomorskich owoców morza.